Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!
Każdy pamięta ten smak: słodycz, kakao, miękkość rozpływającej się w ustach masy i chrupkość herbatników. Blok czekoladowy był prawdziwym hitem w czasach PRL! Robiła go każda pani domu.
Jego nazwa jest może nieco szumna, bo z prawdziwą czekoladą, tak trudno dostępną w poprzedniej epoce, nie ma za wiele wspólnego. Ale za to jest po prostu przepyszny! I niewiarygodnie prosty do zrobienia. Czas odkurzyć ten przepis!
Kultowy blok czekoladowy
W kryzysowych latach PRL, gdy brakowało mięsa, cukier był na kartki, a czekolada niedostępna, panie domu zapraszające gości na imieniny czy urodziny, musiały się wykazywać nie lada sprytem i gospodarnością. Właśnie na skrzyżowaniu sprytu i gospodarności powstał kultowy deser PRL: blok czekoladowy.
Faktycznie niczym nie przypomina prawdziwej czekolady, no może poza tym, że ma w składzie kakao. Dobrze zrobiony ma także fantastyczną konsystencję, lekko rozpływającą się w ustach. To wystarczyło, by stał się ukochanym deserem Polaków .
Podawano go w formie cienkich plastrów. Najczęściej w masę wmieszane były herbatniki i bakalie. Można było go znaleźć na biesiadnym stole obok takich rarytasów jak oszczędne bajaderki z resztek czy szybkie wafle przekładane kremem kakaowym .
Przepis na prosty blok czekoladowy
Blok czekoladowy ma wszystkie zalety idealnego domowego deseru : jest szybki, prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Czego chcieć więcej? Klasyczny przepis robi się z mleka w proszku. Czasami dodawano do niego odrobinę rumu, ale w wersji dla dzieci oczywiście trzeba zrezygnować z alkoholu .
- ½ szklanki mleka,
- ¾ szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- paczka herbatników (100 g),
- ok. 70-100 g rodzynek lub innych bakalii.
Do bloku można włożyć także inne dodatki. Herbatniki z powodzeniem zastąpią każde kruche ciasteczka. Do tego można także dodać orzechy laskowe lub włoskie, migdały, nawet wiórki kokosowe. Świetnie sprawdzą się także suszone wiśnie lub żurawina , które dodadzą całości przyjemnego, kwaskowatego posmaku.
Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku
Przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty. Mleko krowie, cukier, masło i kakao trzeba przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło, składniki muszą się ładnie połączyć. Masa nie powinna się zagotować.
Po połączeniu składników garnek trzeba ściągnąć z ognia i dodać mleko w proszku. Trzeba jednak robić to stopniowo, cały czas mieszając szybko trzepaczką przez kilka minut, by nie powstały grudki. Masa czekoladowa powinna być półpłynna, gładka i jednolita.
Na sam koniec dodaje się herbatniki, bakalie i wszelkie inne dodatki. Wystarczy je wymieszać łyżką. Masę przekłada się do długiej formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Blok powinien stać w lodówce przez co najmniej 4 godziny , a najlepiej przez całą noc.
Wierzch bloku można udekorować wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami. Przed podaniem kroi się go nożem zamoczonym w ciepłej wodzie na grube “plastry”. I już — można się zajadać. Gwarantujemy, że błyskawicznie zniknie ze stołu!
Zobacz także:
Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych
Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie