portalparentingowy.pl Życie rodzinne Domowe krówki z patelni z rodem PRL. Ten przepis zrobisz z trzech składników, które masz w domu
Fot. Shutterstock/Robson90

Domowe krówki z patelni z rodem PRL. Ten przepis zrobisz z trzech składników, które masz w domu

4 czerwca 2024

W pierwszym lepszym osiedlowym sklepie możemy znaleźć co najmniej siedem różnego rodzaju cukierków. Do tego kilkanaście rodzajów ciastek, czekolad i batonów.

W zamierzchłej epoce jednak o słodkości nie było tak prosto. Dlatego panie domu robiły wszystko, co mogły, by stworzyć coś z niczego i przygotować naprawdę pyszne domowe słodycze. Jednym z nich były cukierki z patelni, rozpływający się w ustach przysmak doby PRL.

Cukierki z patelni kochane przez pokolenia

Cukierki z patelni to wyjątkowy deser. Trochę karmelki, trochę krówki, słodkie, mleczne, mają wszystko, co w cukierkach najlepsze . Są reliktem dawnej epoki. W PRL-u gospodynie domowe prześcigały się, by zrobić coś pysznego z niczego.

Minimum składników, maksimum smaku — to dewiza kucharek tamtych czasów. W ten sposób powstały bajecznie proste wafle przekładane kremem kakaowym , krem sułtański i bajaderki .

Cukierki z patelni także robi się bardzo prosto, wystarczą trzy składniki. To jeden z tych przepisów, które zrobisz z tego, co masz zawsze w lodówce. Nie zajmie ci to wiele czasu, a twoi goście będą zachwyceni. Dzieciaki też, bo te cukierki to coś, co maluchy lubią najbardziej!

karmelowe cukierki
Fot. Pixabay/Catkin

Przepis na cukierki z patelni

Przepis na cukierki z patelni rodem z PRL jest bardzo prosty. Tak naprawdę wystarczą trzy składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 250 g, czyli kostka i trochę masła.

Do cukierków warto użyć prawdziwego masła, nie margaryny do pieczenia. Będą bardziej kremowe i delikatne. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić ten smak, dodaj do masy trochę soli. Wtedy będą smakowały jak słony karmel, słodkie, ale z charakterkiem.

Jak zrobić cukierki z patelni

Przygotowanie cukierków z patelni to tylko chwila. Wystarczy podgrzewać je na wolnym ogniu i dokładnie wymieszać, by nie powstały żadne grudki.

  1. Cukier wsyp na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści, mieszając.
  2. Wyłącz palnik, dodaj masło i wymieszaj, by się roztopiło.
  3. Do tak przygotowanego karmelu dodaj mleko. Rób to powoli, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Foremkę, blaszkę albo naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i odstaw na około 2 godziny. Nie musisz wkładać do lodówki, masa stężeje w temperaturze pokojowej.
  5. Twardą masę pokrój na cukierki.

Cukierki możesz przechowywać, wystarczy je tylko zawinąć w papierki, na przykład z papieru do pieczenia. Początkowo są kleiste i ciągnące, jak prawdziwe krówki. Po 2-3 dniach kruszeją i twardnieją.

Zobacz także:

Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!

Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty

Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo

Tu 2-miesięczne dzieci chodzą do żłobka, 4-latki do szkoły. Zgadniesz, co to za kraj?
Rodzicu, nie przegap tej daty! Musisz zapłacić do 11 czerwca, inaczej opieka przepadnie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy