portalparentingowy.pl Życie rodzinne Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo
Fot. Freepik/azerbaijan_stockers

Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo

10 czerwca 2024

Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!

Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe robione tradycyjne , metodą naszych babć, wymaga długiego wyrabiania. Niektórzy wykorzystują do tego esowate trzepaczki do miksera, inni wierzą w to, że wyrabianie rękami jest kluczowe, jeśli drożdżowiec ma być dobry, wyrośnięty i puszysty.

Jednak wcale nie musisz poświęcić pół popołudnia na zrobienie pysznej drożdżówki. Wiemy, jak je zrobić bez wyrabiania. Oto przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania:

  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 1 masło,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dag drożdży,
  • szczypta soli,
  • 400 g świeżych truskawek.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej , drożdże nie wyrosną w chłodzie. Koniecznie wyciągnij jajka odpowiednio wcześniej z lodówki. Możesz je także podgrzać, wkładając do ciepłej wody.

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Fot. Shutterstock/Shaiith

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami

Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami zaczyna się od przygotowania dużej miski. Warto zacząć je szykować trochę wcześniej, by mogło spokojnie wyrosnąć. Potrzebujesz co najmniej 45 minut, ale lepiej około godziny czy dwóch.

  1. Rozpuść masło i przestudź je trochę.
  2. Podgrzej mleko w rondelku, by było lekko ciepłe.
  3. Na dno miski wsyp pokruszone w palcach drożdże. Rozsyp na nich cukier.
  4. Jajka wybij do mniejszej miseczki i rozkłóć widelcem. Wylej na cukier.
  5. Dodaj przestudzone masło i mleko.
  6. Przesiej mąkę wprost do miski. Dodaj sól.
  7. Zostaw składniki ułożone warstwami w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Przykryj miskę lnianą ściereczką i zostaw ją w spokoju.
  8. Potem wystarczy tylko wymieszać składniki dużą drewnianą łyżką i już!

Ciasto wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki umyj i podziel na mniejsze części, na przykład na ćwiartki albo w plastry. Rozłóż równomiernie na cieście i delikatnie je zagłębij w cieście. Oczywiście drożdżowca trzeba posypać kruszonką , inaczej nie jest tak pyszny! Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.

Dlaczego ciasto drożdżowe z truskawkami opada

Ciasto drożdżowe z truskawkami pięknie rośnie w piekarniku, a tuż po wyjęciu z pieca opada? To się niestety zdarza, ale jeśli zastosujesz się do tych zasad, możesz mieć pewność, że wyrośnie ci piękna drożdżówka o strukturze gąbki!

Najczęściej ciasto opada przez nadmiar owoców. Jeśli są ciężkie, drożdże mogą go po prostu “nie dźwignąć”. Dlatego bardzo dokładnie odważ odpowiednią ilość truskawek i zadbaj o to, by były równomiernie poukładane. Skrupulatnie trzeba także odmierzyć ilość drożdży i kontrolować proces wyrastania zaczynu.

Ciasto drożdżowe lubi ciepło. Dlatego pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek w czasie pieczenia. Nie powinno się także wyciągnąć drożdżówki od razu po dzwonku timera . Wiemy, że kusi, ale zostaw je w środku, wyłącz grzanie i poczekaj, aż wypiek trochę ostygnie. Dopiero wtedy możesz je wyciągnąć i podać zniecierpliwionej rodzince.

Zobacz także:

Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki

Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty

Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna

Jakich kwiatów nie wolno dawać na ślub? Te przyniosą pecha młodej parze
Mama Pięcioraczków znów pakuje walizki. Rodzina Clarke musi opuścić swoją willę na rajskiej wyspie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy