Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo
Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!
Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe robione tradycyjne , metodą naszych babć, wymaga długiego wyrabiania. Niektórzy wykorzystują do tego esowate trzepaczki do miksera, inni wierzą w to, że wyrabianie rękami jest kluczowe, jeśli drożdżowiec ma być dobry, wyrośnięty i puszysty.
Jednak wcale nie musisz poświęcić pół popołudnia na zrobienie pysznej drożdżówki. Wiemy, jak je zrobić bez wyrabiania. Oto przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania:
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 masło,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 15 dag drożdży,
- szczypta soli,
- 400 g świeżych truskawek.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej , drożdże nie wyrosną w chłodzie. Koniecznie wyciągnij jajka odpowiednio wcześniej z lodówki. Możesz je także podgrzać, wkładając do ciepłej wody.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami
Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami zaczyna się od przygotowania dużej miski. Warto zacząć je szykować trochę wcześniej, by mogło spokojnie wyrosnąć. Potrzebujesz co najmniej 45 minut, ale lepiej około godziny czy dwóch.
- Rozpuść masło i przestudź je trochę.
- Podgrzej mleko w rondelku, by było lekko ciepłe.
- Na dno miski wsyp pokruszone w palcach drożdże. Rozsyp na nich cukier.
- Jajka wybij do mniejszej miseczki i rozkłóć widelcem. Wylej na cukier.
- Dodaj przestudzone masło i mleko.
- Przesiej mąkę wprost do miski. Dodaj sól.
- Zostaw składniki ułożone warstwami w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Przykryj miskę lnianą ściereczką i zostaw ją w spokoju.
- Potem wystarczy tylko wymieszać składniki dużą drewnianą łyżką i już!
Ciasto wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki umyj i podziel na mniejsze części, na przykład na ćwiartki albo w plastry. Rozłóż równomiernie na cieście i delikatnie je zagłębij w cieście. Oczywiście drożdżowca trzeba posypać kruszonką , inaczej nie jest tak pyszny! Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.
Dlaczego ciasto drożdżowe z truskawkami opada
Ciasto drożdżowe z truskawkami pięknie rośnie w piekarniku, a tuż po wyjęciu z pieca opada? To się niestety zdarza, ale jeśli zastosujesz się do tych zasad, możesz mieć pewność, że wyrośnie ci piękna drożdżówka o strukturze gąbki!
Najczęściej ciasto opada przez nadmiar owoców. Jeśli są ciężkie, drożdże mogą go po prostu “nie dźwignąć”. Dlatego bardzo dokładnie odważ odpowiednią ilość truskawek i zadbaj o to, by były równomiernie poukładane. Skrupulatnie trzeba także odmierzyć ilość drożdży i kontrolować proces wyrastania zaczynu.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło. Dlatego pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek w czasie pieczenia. Nie powinno się także wyciągnąć drożdżówki od razu po dzwonku timera . Wiemy, że kusi, ale zostaw je w środku, wyłącz grzanie i poczekaj, aż wypiek trochę ostygnie. Dopiero wtedy możesz je wyciągnąć i podać zniecierpliwionej rodzince.
Zobacz także:
Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki
Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty
Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna