Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna
Oto ciasto idealne na letnie popołudnia. Jest lekkie i puszyste, a do tego mało słodkie i bez grama tłuszczu. Właśnie czegoś takiego potrzebujemy teraz do popołudniowej kawy!
Ten biszkopt z truskawkami kochają także dzieci. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, bo z niewielką modyfikacją stworzysz z niego wykwintny tort.
Biszkopt z truskawkami prosty przepis
W moim domu rodzinnym rządzi właśnie to ciasto. Pojawia się na święta i wszystkie możliwe rodzinne imprezy. A czasem także bez okazji! Biszkopt z owocami pod galaretką mama przygotowuje z okazji urodzin wszystkich swoich wnuków, a ma ich aż czworo. To jej autorski pomysł i muszę przyznać, że w swej prostocie jest genialny.
Ciasto to tylko 3 składniki:
- 4 jaja,
- pół szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki.
Do tego dochodzą owoce sezonowe – teraz oczywiście są to truskawki – i galaretka. Ten biszkopt nie ma sobie równych. Upiecz go dla dzieci, a jak raz spróbują, nie będą chciały w domu innych słodyczy. I bardzo dobrze – bo to ciasto jest o wiele lepszym rozwiązaniem, niż wszystkie ciastka i batoniki ze sklepu.
Jak zrobić biszkopt z truskawkami?
Zapytałam mamy, jak robi swoje mistrzowskie ciasto z truskawkami:
– Najwięcej pracy jest z galaretką. Trzeba ją zrobić według przepisu na opakowaniu (w tym cieście potrzebne są dwie galaretki), wystudzić, wstawić do lodówki, a w tej lodówce pilnować. Co 10-15 minut przemieszać, żeby temperatura równo się rozchodziła i w odpowiednim momencie ją wyjąć. Nie może być za rzadka, bo wsiąknie w ciasto, ale też nie za gęsta , bo trzeba ją jednak rozlać - odparła.
Kiedy galaretka stygnie, przygotowuję ciasto. Ubijam 4 całe jajka (duże) z cukrem na białą, puszystą masę. Długo, ok 6-10 minut. Następnie biorę szklankę mąki – ja zawsze używam jasnej orkiszowej, ale może być też zwykła – i dosypuję po trochu. Mieszam delikatnie łyżką, ale tylko tyle, by składniki się połączyły. Wtedy wstawiam do piekarnika.
Na te proporcje odpowiednia będzie forma 26x40 cm. Wydaje się duża i rzeczywiście, trzeba ciasto trochę rozsmarować, ale tak ma być. Biszkopt piecze się 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Jak zrobić najprostsze ciasto z truskawkami
Gdy biszkopt wystygnie, nakłuwam go. Można widelcem, albo jakimkolwiek szpikulcem. By ciasto było wilgotne, można zrobić taką zalewę : 3/4 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru, sok z grubego plastra cytryny. Polewam nią ciasto łyżeczką, żeby płyn równo wsiąkł. I w tym momencie można już układać owoce. Sprawdzają się brzoskwinie z puszki, borówki, maliny, a teraz najczęściej używam truskawek.
Owoce układam na cieście gęsto i wtedy zalewam galaretką. Galaretka musi być taka prawie ścięta, bujająca się już na boki. Jeśli zetnie się za bardzo, można ją trochę podgrzać. I to wszystko. Przekładam ciasto do lodówki i po niedługim czasie mogę już kroić i podawać. Kto lubi – proponuję z bita śmietaną.
Biszkopt truskawkowy zamiast tortu
To ciasto mojej z kolei mamy na wszystkich urodzinach przyjmuje formę tortu. Biszkopt trzeba tym razem wlać do okrągłej formy, i gdy urośnie, przecina się go w poprzek, by uzyskać dwa krążki. Mama przekłada je bitą śmietaną, a dalej wszystko robi tak, jak w tym przepisie. Cała rodzina przepada za tym tortem! Jest pyszny, delikatny i lekki i stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych tortów z cukierni.
Zobacz także:
Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych
1 składnik wystarczy, by truskawki pięknie dojrzewały na balkonie. Zbierzesz całą łubiankę