portalparentingowy.pl Życie rodzinne Placki z młodych ziemniaków jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Fot. Shutterstock/Lenox 17

Placki z młodych ziemniaków jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Najlepsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków robiła babcia. Babci już z nami nie ma, ale jej sekret pozostał. Przekazywany w rodzinie szeptem, jak najcenniejszy skarb. Wiele osób nie robi placków z młodych ziemniaków, bo mają za dużo wody. Babcia wiedziała, jak sobie z tym poradzić i wcale nie chodziło o składniki.

Dzięki jej metodzie placki z młodych ziemniaków nie tylko nie rozpadają się na patelni, ale są też chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Babcia mąki używała symbolicznie, bo przecież chcemy jeść ziemniaki, a nie pszenicę. Warto też dodać, że niezależnie od tego, czy placki zjesz z cukrem, czy śmietaną i łososiem - wyskoczysz z kapci. Lepszych nie ma.

Placki z młodych ziemniaków jak u babci - przepis

Często mówi się, że młode ziemniaki mają za dużo wody i do smażenia, czy na kluski się nie nadają. Na te nawet latem wiele osób szuka "starych kartofli", czyli tych, które w ziemi spędziły 100 dni. W efekcie często sięgamy po zielone okazy z wyraźnymi kłami, a to błąd!

Babcia zawsze mówiła, że je się to, co z pola schodzi, czyli produkty sezonowe. Jeśli chcieliśmy placki ziemniaczane, wybierała największe z młodych ziemniaków, jakie miała w spiżarni, bo takie wygodniej się ściera na tarce. Babcia nie miała termomixa. Jej sekretem idealnych placków z młodych ziemniaków było... kuchenne sito. Po starciu na drobnej tarce, przekładała na nie ziemniaki i ustawiała nad miską, bo to, co z nich wypływa, też jest cenne.

ziemniaki
Fot. Freepik

Placki z młodych ziemniaków - składniki

Młode ziemniaki, nawet te odmian mączystych zawierają sporo wody, ale wciąż warto wybierać te, które najlepiej sprawdzają się przy smażeniu . Co jeszcze się przyda?

  • 2 kg młodych ziemniaków,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione dodatki.

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i opłukujemy z zanieczyszczeń. Uwaga, nie wolno ich moczyć w misce z wodą, bo naciągną ją jak gąbka. Ścieramy ziemniaki na drobnej tarce, można oczywiście na grubszej, ale babcia tarła je na miazgę i ja też tak robię i całość przekładamy na kuchenne sito o bardzo drobnych oczkach . Sitko zawieszamy nad miską, bo to, co ścieka z ziemniaków, jest bardzo cenne.

Ziemniaki należy lekko docisnąć ręką, żeby ociekały z wody nieco szybciej - dzięki temu nie zdążą ściemnieć. Sok z ziemniaków odlewamy do oddzielnego pojemniczka, ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej . Pomaga na problemy trawienne, ale też ułatwia gojenie ran i koi skórę - można go wykorzystać zamiast toniku. Osad, który został na dnie miski to cenna skrobia - do niej przekładamy starte ziemniaki. Do masy ścieramy też cebulę, wbijamy jedno jajko i dodajemy trochę mąki - nie więcej, niż 2 łyżki.

Idealne placki z młodych ziemniaków - przygotowanie

Masę należy dokładnie wymieszać, i od razu smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, lub słonecznikowym. Nakładamy niewielkie porcje masy i smażymy, aż góra zacznie się lekko ścinać, wtedy przekładamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni warto odsączyć tłuszcz z placków na papierowym ręczniku.

Jeśli ograniczacie zużycie tłuszczu, można usmażyć placki w gofrownicy. Dzięki teflonowej pokrywie nie trzeba wcale używać tłuszczu. Placki w gofrownicy pieczemy 10-15 minut na porcję, zależy to od mocy urządzenia i grubości warstwy masy. Jeśli nie masz gofrownicy, możesz też piec placki w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 190-200 stopni góra-dół i piecz około 20 minut.

Placki z młodych ziemniaków dla dzieci

Dzieci do trzeciego roku życia nie powinny spożywać potraw ciężkostrawnych, bo może to się skończyć bólem brzuszka. Dlatego te z patelni zupełnie się dla maluszków nie nadają. Jednak placuszki z gofrownicy, czy piekarnika możesz podać nawet im. Lepiej jednak zrezygnować z serwowania ich z cukrem. Ten biały nie jest zdrowy dla nikogo. Możesz za to zaserwować je np. z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym lub koperkowym.

Starszym dzieciom zaproponuj placki z kwaśną śmietaną i łososiem wędzonym na ciepło, o ile oczywiście nie są uczulone na te składniki. Doskonale  pasuje do nich natka pietruszki. Jeśli placki mają jeść też najmłodsi, do masy możesz dodać szczyptę majeranku - ułatwia trawienie.

Zobacz także:

Chłodnik jak u babci na kefirze. Prosta zupa idealna na upał

Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo

Nowy rok szkolny 2024/2025. Te 7 zmian, które wejdzie w życie już we wrześniu
Tragedia w Lubuskiem. Zmarł 4-latek, który wpadł pod kosiarkę rolnicza
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy