Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem. Z tego przepisu robi się samo
Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.
To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Smak rabarbaru pamiętam z dzieciństwa . Rósł na działce moich rodziców i razem z siostrą jadłyśmy go na surowo. A nasza mama przygotowywała najlepsze ciasta z rabarbarem na świecie. Jej drożdżówki nie miały sobie równych, ale wymagały sporo pracy.
Ja nie mam ani tyle czasu, ani umiejętności, żeby robić takie ciasta, dlatego gdy mam ochotę na drożdżowe z rabarbarem, wybieram ten ekspresowy przepis . Nie wymaga zagniatania, robi się go w kilka minut , wyrasta jak marzenie i jest bardzo lekkie.
Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego
Rabarbar, chociaż nie wygląda, jest bardzo wdzięczny w kuchni . Nie zawiera dużo wody, dlatego do ciasta drożdżowego nie trzeba go smażyć, dusić czy gotować . Na wyrośnięte ciasto może trafić surowy, pokrojony w plasterki, lub kostkę.
Trochę więcej zachodu wymagają starsze łodygi rabarbaru. Są twardsze i łykowate, dlatego przed dodaniem do ciasta trzeba je obrać . Gdy kupujesz rabarbar, wybieraj mniejsze łodyżki. O tej porze roku powinny być jeszcze miękkie.
Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, wyjmij z lodówki wszystkie składniki . Muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej mieszanka nie wyrośnie. Zbyt zimne jajka włóż na chwilę do ciepłej wody.
Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 masło,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- 100 g drożdży,
- szczypta soli.
Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia rabarbaru. Potem rozpuść masło i odstaw, aby wystygło. Przygotuj dużą miskę i sito do przesiewania mąki.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem
Pokruszone drożdże włóż do miski, zasyp cukrem i zalej roztrzepanymi jajkami. Następnie dodaj masło i mleko. Nie mieszaj . Mąkę przesiej przez sito wprost do miski z resztą składników. Dodaj szczyptę soli i przykryj miskę bawełnianą ściereczką. Teraz odstaw ją w ciepłe miejsce i zaczekaj godzinę , aż mieszanka urośnie.
Wyrośnięte ciasto przelej na blachę – będzie dość rzadkie. Następnie rozłóż na nim kawałki rabarbaru . Możesz posypać go cukrem, cynamonem, albo kruszonką. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut. Zanim wyjmiesz, sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe.
Zobacz także:
Ciasto drożdżowe z czereśniami jak u babci. Z tego przepisu wychodzi najlepsze
Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach