portalparentingowy.pl Życie rodzinne Jest lepszy nawet niż skyr. Ten serek to nowy hit dietetyków
Fot. Unsplash/Sara Cervera

Jest lepszy nawet niż skyr. Ten serek to nowy hit dietetyków

19 maja 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Kilka lat temu pokochaliśmy skandynawskie skyry, jednak jak się okazuje, północna część Europy ma znacznie więcej dobra do zaoferowania. Dziś na forach dietetycznych wszyscy, którzy dbają o sylwetkę polecają sobie kvarg.

Kvarg to produkt fermentacji odtłuszczonego mleka. Do jego produkcji wykorzystuje się bakterie Lactococcus. Dietetycy nie mają wątpliwości: kvarg wyprze skyra.

Co to jest kvarg

Kvarg produkowany jest z mleka odtłuszczonego, jeśli więc liczysz kalorie, może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest też nieco bardziej rzadki niż skyr i mniej ostry w smaku. Nie wyczuwa się w niej tej kwasowości, którą znamy z najpopularniejszego skandynawskiego serka.

Serek kvarg ma dużą zawartość białka prawie 12 g białka, a przy tym zero tłuszczu i dużo bakterii probiotycznych. Okazuje się więc doskonałym wyborem jeśli chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

kvarg
Fot. Freepik/chandlervid85

Z czym jeść kvarg?

Kvargiem można smarować kanapki , wykorzystać go jako składnik pankejków, farsz do naleśników. Doskonale sprawdzi się także do mizerii czy pomidorów. Kvarg wykorzystasz też jako samodzielną przekąskę. Można zjeść go solo, ale też w towarzystwie świeżych owoców czy orzechów.

Ten skandynawski serek spokojnie zastąpi kaloryczną śmietanę w sałatkach i deserach, jeśli posłodzimy je dodatkowo eryrlolem - w zasadzie możemy jeść je bezkarnie.

Czy kvarg jest zdrowszy od skyra

Ten serek w ostatnich miesiącach stał się prawdziwym hitem Biedronki. W opakowaniu 200 g znajdziesz około 25 g białka, 0 g tłuszczu. Doskonale wpływa na regenerację i budowę mięśni. Stanowi przekąskę, która syci i nie obciąża.

Kvarg ma podobną zawartość kalorii jak skyr. Obydwa serki są dobrym wyborem, jednak kvarg zyskuje neutralnym smakiem, który pozwala na swobodne szerokie zastosowanie w kuchni. Kvarg jest świetny dla dzieci.

Zobacz także:

Gasi pragnienie i wspomaga odchudzanie. Kwas chlebowy z przepisu babci Mani

Ciasto drożdżowe jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Koncertują nawet w Watykanie. O Małej Armii Janosika robi się coraz głośniej
Wcale nie rozwiązywanie krzyżówek. Nie uwierzysz, co wpływa na sprawność mózgu seniora
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy