portalparentingowy.pl Życie rodzinne Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

26 czerwca 2024

Niektórzy lubią ciasto drożdżowe samo, doceniają słodycz jego kruszonki i prostotę. Inni wolą z sezonowymi owocami, które dodają trochę kwaskowatego posmaku. A jeszcze inni uwielbiają takie z białym serem — słodkie, wilgotne, po prostu przepyszne.

Ekspresowe ciasto drożdżowe z serem z tego przepisu zawsze się udaje! To prawdziwa sztuka, bo ser jest dość ciężki i zdarza się, że drożdżowiec opada. Z tym przepisem masz pewność, że proporcje składników są idealne.

Sekret przepisu na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to przysmak, który pamiętamy z kuchni babci. Mięciutkie, słodkie, z chrupiącą kruszonką. A kiedy się znudzi, wystarczy dodać kilka rzeczy. W sezonie dokładamy do niego truskawki, maliny, borówki czy wiśnie. Idealnie komponuje się z agrestem , a drożdżowiec z rabarbarem to po prostu poezja!

Radzimy też spróbować zrobić ciasto drożdżowe z serem. Smakuje jak drożdżówki z najdroższej cukierni, ale jest bardzo proste w wykonaniu . Ważne są dwie rzeczy: trzymanie się proporcji (za dużo sera sprawia, że ciasto może nie wyrosnąć ), a także długie wyrabianie ciasta.

ciasto drożdżowe z serem
Fot. Pixabay/congerdesign

Ciasto drożdżowe z serem - składniki

Przygotowanie ciasta drożdżowego z serem trochę różni się od tego, jakie robi się bez dodatków. Musi być nieco bardziej zwarte, ponieważ ser może być ciężki. Daje się do niego także trochę więcej drożdży. Oto lista potrzebnych składników:

  • 50 g drożdży (pół kostki),
  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 kostki masła.

Do masy serowej potrzebne jest:

  • 500 g twarogu,
  • 3 łyzki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek cukru (najlepiej sprawdzi się puder),
  • 1 szklanka namoczonych rodzynek.

Rodzynki możesz też delikatnie wmieszać w ciasto. Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Jajka trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki, a masło roztopić i zostawić do wystygnięcia. Powinno mieć maksymalnie 37 stopni.

Przepis na ciasto drożdżowe z serem

Przepis na ciasto drożdżowe z serem wygląda dość podobnie do tych na klasyczną wersję tego deseru. Zajmuje to trochę czasu, ale nie można się spieszyć. Ciasto drożdżowe potrzebuje sporo cierpliwości.

Oto przepis na ciasto drożdżowe z serem:

  1. Rozprowadź w kubku lub miseczce drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i wymieszaj.
  2. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  3. W międzyczasie żółtka utrzyj z cukrem.
  4. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj utarte żółtka, mleko i roztopione masło. Dodaj wyrośnięty zaczyn.
  5. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub "esowatymi" końcówkami do miksera przez co najmniej 10, a najlepiej 15 minut.
  6. Ciasto odłóż w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  7. Po tym czasie zagnieć jeszcze raz szybko i przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem. Odstaw na 20 minut.
  8. Przygotuj masę serową: ser przepuść przez maszynkę do mielenia. Zmiksuj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Wymieszaj z rodzynkami.
  9. Rozłóż masę serową na cieście.

Możesz na tym zakończyć i już upiec ciasto. Warto jednak dodać kruszonkę . To właśnie ona jest kluczowa. Dodaje chrupkości i słodyczy! Tak czy tak ciasto drożdżowe piecze się około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz także:

Placki z młodych ziemniaków jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Żadne ciasto drożdżowe, żadna babka piaskowa. Zrób wiszącą babę, nigdy nie opada

Gorsza nawet od pangi. Tej ryby nigdy nie podawaj dzieciom

Nie może doprosić się wyższych alimentów od taty. Zdaniem sądu Zuzia ma za dobrze
Lekarz uznał, że symuluje. Pawełek już nigdy nie wróci do pełnej sprawności
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy