portalparentingowy.pl Życie rodzinne Wyglądają tak samo, jedno z nich jest zepsute. Tak wybierzesz świeże mięso w sklepie
fot. Shutterstock

Wyglądają tak samo, jedno z nich jest zepsute. Tak wybierzesz świeże mięso w sklepie

27 lutego 2024
Autor tekstu: Beata Łajca

Po czym poznać, że mięso jest świeże? Gdy kupujemy w lokalnym sklepiku, to nie ma większego problemu. Mięso możemy dokładnie obejrzeć, powąchać, a nawet dotknąć. Trudniej robi się wtedy, gdy robimy zakupy w markecie, gdzie wszystkie porcie mięsa są zapakowane. Podpowiadamy jak sprawdzić świeżość takiego mięsa.

Świeżość jest ważna przy każdym produkcie, ale w przypadku mięsa ma zdecydowanie kluczowe znaczenie. Nieświeże mięso nie tylko nie smakuje dobrze, ono może być wręcz trujące . Dlatego tak ważne jest, aby kupować tylko świeże kawałki i przyrządzać jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Te sprytne sposoby pomogą ci upewnić się, że mięso, które kupujesz, jest świeże.

Najpierw sprawdź datę

Jeżeli kupujesz w supermarkecie, to do wyboru masz najczęściej tylko paczkowane mięso . Nie ma w nim nic złego, czasem jest nawet bardziej bezpieczne od tego, które leży godzinami na ladzie w mięsnym sklepie.

Ale w marketowych lodówkach łatwo się naciąć. Kiedy robisz zakupy w supermarkecie , uważaj na kuszące obniżki cen na dziale mięsnym . Promocje często wprowadzane są na partie produktów, którym kończy się data przydatności do spożycia. O ile produkty sypkie czy warzywa można kupić okazyjnie, o tyle z mięsem lepiej nie ryzykować . Oszczędność kilku złotych nie jest warta rozstroju żołądka.

Paczki, które nie mają naklejki promocyjnej, także warto sprawdzić pod kątem daty ważności. Sklepy chcą się pozbyć najpierw starszych partii towaru, dlatego te najświeższe mogą być schowane w głębi lodówki. Jeżeli zależy ci na jak najświeższym mięsie, warto go dobrze poszukać.

Beata - 2024-02-27T123209.390.jpg
fot. Shutterstock

Zwróć uwagę na kolor

O świeżości mięsa świadczy jego kolor. Mięso z kurczaka powinno być lekko różowe , lub prawie białe. Świeży indyk ma nieco ciemniejszy i chłodniejszy odcień różowego. Jeżeli na mięsie drobiowym widzisz zielonkawy, lekko fioletowy, albo szary osad – trzymaj się od niego z daleka.

Czerwone mięso ma dużo bardziej intensywny kolor. Świeża wieprzowina jest mocno różowa, a wołowina przybiera barwę bardziej krwistą . Ani jedno, ani drugie nie może być brązowe lub szarawe. To znak, że już dawno straciło świeżość.

Warto zwrócić uwagę także na fragmenty tłuszczu, jakie znajdują się na praktycznie na każdym rodzaju mięsa. Gdy produkt jest świeży, tłuszcz ma kolor biały . Gdy zaczyna jęczeć, ciemnieje i robi się żółty. Mięsa z takim tłuszczem nigdy nie kupuj.

Beata - 2024-02-27T141550.653.jpg
fot. Pixabay

Przyjrzyj się opakowaniu

Gdy mięso paczkowane zaczyna się psuć, łatwo to zauważyć po wyglądzie opakowania. Folia na porcji mięsa powinna być zawsze wklęsła . Jeżeli jest wypukła, to znaczy, że mięso wydziela już gazy, które są produktem ubocznym procesu gnilnego.

Kolejny znak, który powinien być dla nas ostrzeżeniem, to kropelki wilgoci osadzające się wewnątrz opakowania. Skraplająca się woda również jest tego, że mięso zaczęło już gnić. Taka porcja nie będzie ani smaczna, ani tym bardziej zdrowa.

Do większości paczkowanych mięs dodaje się tzw. wkładki absorpcyjne . To biała cienka podkładka, na której leży mięso w opakowaniu. Jej obecność nie jest powodem do niepokoju, o ile nie wygląda źle. Wkładka absorpcyjna ma za zadanie wchłaniać nadmiar wilgoci i krwi z mięsa, aby wyglądało bardziej estetycznie. Jeżeli jest bardzo zakrwawiona lub spuchnięta, to znak, że mięso leży w lodówce zbyt długo.

Beata - 2024-02-27T141739.877.jpg
fot. Pixabay

Kupiłam nieświeże mięso, co teraz

Powyższe wskazówki pozwolą ci przy następnych zakupach wybrać świeże mięso i cieszyć się jego pysznym smakiem . Ale co zrobić, jeżeli kupiłaś porcję kurczaka czy wieprzowiny i dopiero w domu zorientowałaś się, że jest nieświeża? Czy takie mięso można oddać do sklepu?

Sprawa nie jest taka prosta. Generalnie towary, które szybko się psują, nie podlegają zwrotom. Każda sieć może mieć też swoje wewnętrzne przepisy dotyczące zwrotów. Co innego, gdy produkt, który kupiłaś, jest wadliwy. Wówczas każdy konsument ma prawo do zgłoszenia reklamacji.

Jeżeli wrócisz do sklepu z zepsutym mięsem i paragonem jeszcze tego samego dnia , tylko wyjątkowo nieprzyjemny kierownik nie zgodziłby się na jego zwrot. Ale gdyby tak się stało, wtedy odstąp od żądania zwrotu i złóż reklamację. Do tego zawsze masz prawo. A jednym z wyników pozytywnie rozpatrzonej reklamacji będzie także zwrot kosztów.

Zobacz także:

Te kabanosy omijaj z daleka. Skład popularnej przekąski jest przerażający

Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki

Dieta KETO bije rekordy popularności. Schudniesz na niej na pewno, ale czy warto ryzykować?

KONKURS! Rozdajemy aż 30 książek o żywieniu niemowląt
Dramatyczny wypadek w centrum handlowym. Dwuletnia dziewczynka straciła palce
Obserwuj nas w
autor
Beata Łajca

Zanim została redaktorką Portalu Parentingowego, przez 5 lat pisała jako freelancer. Entuzjastka rodzicielstwa bliskości, BLW i chustonoszenia. Lubi wiedzieć, co w trawie piszczy i tropić najciekawsze newsy. Interesuje się polskimi tradycjami i ludowymi zwyczajami. Z wykształcenia historyczka sztuki, a prywatnie mama dwóch wspaniałych córek.

Napisz do mnie: beata.lajca@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy