Odgania złe moce i zapewnia długowieczność. Kompot z suszu. Tradycyjny świąteczny napój, bez którego trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Jego specyficzny smak powoduje, że nie każdy go lubi – zwłaszcza dzieci.W święta maluchy będą wyciągały rączki do wszystkich pyszności, którymi zastawimy stoły. Szczególnie kusić je będą słodkości. A co z kompotem z suszu? Czy, nawet jeśli im smakuje, powinny go w ogóle pić? To wszystko zależy od składu.
Niezależnie od tego, czy pierniczki kupujesz, czy pieczesz osobiście, na święta nie ma chyba domu, w którym dzieci nie przyozdabiałyby ciastek dla Mikołaja. Podpowiadamy, jak zrobić zdrową i przepyszną polewę do pierników dużych i małych.
Rogale świętomarcińskie od kilku lat przeżywają odrodzenie. Można je kupić w każdym wielkopowierzchniowym sklepie w kraju. Ale czy wiesz, skąd się wzięły i w czym tkwi sekret wypieku tych idealnych? Legenda o ich powstaniu sięga aż do Rzymu. Św. Marcin był rzymskim rycerzem, kiedy wyjeżdżał z wojskiem do Amiens, u bram miasta ujrzał żebraka. Była mroźna zima, a ten człowiek był lekko odziany i przemarznięty. Marcin mieczem odciął połowę swojego płaszcza i oddał biedakowi. Ofiarował mu także cały majątek. Potem nie raz ratował biedaków, głównie jedzeniem.
Pewnego lata wróciliśmy do domu z dwutygodniowego wyjazdu i zamarłam. Sufit w kuchni dosłownie się ruszał. Pełzały po nim dziesiątki larw. Było pewne - mamy mole spożywcze. Było to już kilka dobrych lat temu, ale do dziś pamiętam, jak otworzyłam szafkę z herbatą i wyleciał z niej dosłownie rój tych stworzeń.Płakałam i wyrzucałam: kolekcję herbat, zapasy kasz, ryżu, zioła... Wszystko było zainfekowane. Owszem miałam w szafkach lepy, ale na nich było zaledwie kilka owadów. Na taką inwazję nie były gotowe. Okazało się, że przyniosłam je ze sklepu w komosie ryżowej. Dno torebki odpadło, gdy wzięłam ją do góry. Dziś mole mi już nie straszne, bo wiem, jak nie dopuścić do ich zagnieżdżenia się.
Niemal każde dziecko przechodzi na pewnym etapie swojego rozwoju okres neofobii, czyli przywiązania tylko do określonych pokarmów i odrzucania innych. Neofobia jest naturalna i z czasem mija.Niektóre dzieci mają o wiele silniejszą awersję do jedzenia. Przeciąga się ona w czasie i bywa, że nawet nastolatek unika różnych produktów z powodu ich koloru, czy konsystencji. Jeśli to odbija się na jego zdrowiu, warto zrobić diagnozę AFRID.
Do końca tego roku uczniowie mogą korzystać z darmowych obiadów w szkole w ramach programu Posiłek w szkole i domu. Program ten działa od 2019 roku i 2023 jest ostatnim rokiem jego obowiązywania. Obowiązujący program Posiłek w szkole i domu ma ograniczyć zjawisko niedożywienia dzieci i młodzieży. Jak ubiegać się o to świadczenie? Czy w 2024 dzieci mogą liczyć na dofinansowanie do posiłków?
Twoje dzieci kochają lody, ale skład tych w sklepie nie budzi zaufania? Masz właśnie wysyp borówek, poziomek na działce, albo kupiłaś sporo jagód? Doskonale pokażemy ci, jak zrobić najlepsze domowe lody owocowe. Bliscy będą błagać o dokładkę, a ty będziesz mieć pewność, że jedzą to co najlepsze. Ten prosty przepis to prawdziwy hit, o przepis na niego poprosi szwagierka, teściowa i sąsiadka. Potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Są takie dni, kiedy otwierasz lodówkę i naprawdę nie wiesz, co dać dziecku do jedzenia. Jeśli masz niemowlaka lub małe dziecko w domu, jesteśmy przekonani, że masz też brokuł, bo to taki klasyk dziecięcej kuchni. I dobrze, bo dziś z brokuła przygotujemy pyszne i sycące placuszki. Sprawdzą się jako wytrawne śniadanie, drugie danie obiadu, czy wieczorna przekąska. Ba, nawet jako smakołyk w podróży!
Jako rodzice chcemy, aby nasze dziecko cieszyło się szeroką gamą produktów spożywczych i wszystkimi witaminami i minerałami dostępnymi w naturze. Dodawanie nowych produktów do diety pomaga poszerzyć kulinarne horyzonty i stanowi podstawę dobrych nawyków żywieniowych przez całe życie. Niestety często najmłodsi nie lubią próbować nowych rzeczy. Jak zachęcić malucha do jedzenia?
Urodzinki to doskonała okazja do zacieśniania więzi z rówieśnikami. I choć dla dzieci najważniejsze jest samo spotkanie i dobra zabawa, nie można zapomnieć o nakarmieniu tej wesołej gromadki. Na co postawić, aby każdy z przybyłych był zadowolony i najedzony, ale żeby było to również zdrowe?
Na pierwszy rzut oka hasło zdrowe słodycze wygląda jak zaprzeczenie. Okazuje się jednak, że istnieją przekąski, które nie tylko nie szkodzą, ale również działają prozdrowotnie. Podamy je zatem dziecku bez poczucia winy. Możemy kupić je gotowe, ale możemy też przygotować je samodzielnie” – zachęca Wiola Lis, specjalistka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku. Sprawdźmy, jakich składników nie powinniśmy się obawiać.
Wiek przedszkolny to dla wielu dzieci czas, kiedy pierwszy raz trafiają do większej grupy swoich rówieśników. Zdarza się, że w tym okresie nasilają się problemy z jedzeniem. Dowiedz się, jak pomóc przedszkolakowi, by nie unikał posiłków i jadł je z apetytem. Brak apetytu u 3 latka może mieć różne przyczyny. Wśród nich najczęściej wymienia się nieprawidłowy styl życia (np. niewystarczająca aktywność fizyczna), błędy w sposobie żywienia ( np. zbyt duże porcje, zbyt małe przerwy między posiłkami, nadmiar soków i słodyczy w diecie), niedobory pokarmowe (np. niedobór żelaza), choroby (np. alergie, katar, ból gardła, gorączka, ząbkowanie), a także wpływ sytuacji stresowych (np. pierwsze dni w przedszkolu, kłótnia z kolegą czy koleżanką).
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen magicznych spotkań i ciepłych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Dla wielu największą przyjemnością tego okresu są świąteczne potrawy. Barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, smażony karp — to tylko część z pyszności, które można znaleźć na wigilijnym stole. Rodzice jednak muszą uważać. Część potraw może zaszkodzić ich pociechom. Z poniższego artykułu dowiecie się, czego dzieci nie mogą jeść przy świątecznym stole?W wigilię Bożego Narodzenia na każdym polskim stole króluje 12 tradycyjnych potraw. Dorośli nie muszą się ograniczać i z reguły sięgają po każdą z nich. Dzieci jednak nie mogą jeść jak rodzice. Im młodszy maluch, tym bardziej trzeba uważać.
Kobietom w ciąży i dzieciom zaleca się jedzenie ryb ze względu na to, że zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływające m.in. na rozwój mózgu. Nie każdy jednak rodzaj ryb jest zdrowy. Przykładem jest chętnie kupowana panga. Niestety zawiera ona bardzo niewiele cennych składników odżywczych, a do tego bywa nafaszerowana antybiotykami i hormonami.Ryby to ważny element piramidy zdrowego żywienia, a dietetycy zalecają, aby spożywać je kilka razy w tygodniu. A to wszystko za sprawą tego, że są bogate w wartościowe kwasy omega-3. Warto jednak wiedzieć, po jakie gatunki sięgać, gdyż nie wszystkie są zdrowe, a nawet mogą szkodzić.