To najlepsza odmiana ziemniaka na placki. Polacy zwykle wybierają źle
Jakie ziemniaki na frytki? A jakie na kopytka? Ziemniaki mają prawie 100 odmian, a każda z nich jest nieco inna. Na szczęście nie trzeba rozróżniać wszystkich, aby przygotować idealne placki ziemniaczane albo sałatkę jarzynową. Najważniejsze to znać trzy podstawowe typy i wiedzieć, do czego będą najlepsze.
Ziemniaki – takie niepozorne, a takie niezastąpione. Czasami to tylko dodatek, a innym razem główny składnik dania. Zazwyczaj kupujemy po prostu ziemniaki, nie zastanawiając się nad tym, który rodzaj wybrać. A od odmiany ziemniaków zależy bardzo dużo. Wyjaśniamy, jakie ziemniaki wybrać do najpopularniejszych dań.
Jakie ziemniaki na frytki
Podobno najsmaczniejsze są te ze znanej sieci fast food , ale frytki przygotowane w domu będą wielokrotnie tańsze i zdrowsze. A jeżeli wybierzesz do nich odpowiedni rodzaj ziemniaków , to będą też zniewalająco smaczne.
Do frytek najlepiej nadają się ziemniaki typu C . To one są najbardziej mączyste. Mają mniejszą zawartość wody, ale większą ilość skrobi. Po gotowaniu ich miąższ jest najbardziej sypki i suchy. Za to podczas smażenia powstaje na nich chrupiąca skórka . Warzywa z tej grupy to także odpowiedź na pytanie, jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych sprawdzą się najlepiej.
Jakie ziemniaki na kopytka
Kopytka często przygotowujemy z ugotowanych kartofli, które zostały nam z obiadu poprzedniego dnia. I słusznie! Bo według klasyfikacji kulinarnej, do kopytek czy klusek śląskich najlepsze są te same odmiany, które powinniśmy podawać jako dodatek do kotleta. A jakie ziemniaki do obiadu wybrać? Tylko typu B.
Ta grupa jest najczęściej spotykana w sklepach i najbardziej uniwersalna . Jeżeli typ nie jest oznaczony na etykiecie, to można założyć, że jest to właśnie ziemniak z grupy B. Bulwy nie rozgotowują się za szybko, a po ugotowaniu łatwo je rozgnieść. Dlatego sprawdzają się jako ziemniaki tłuczone albo purée i są świetnym surowcem do przygotowania kopytek .
Jakie ziemniaki do zupy
Przygotowujesz zupę jarzynową, a może zastanawiasz się jakie ziemniaki do sałatki ? W obydwu przypadkach warto sięgnąć po kartofle typu A . Odmiany z tej grupy są najtwardsze i nie rozpadają się podczas gotowania. Dlatego można je gotować w skórkach , bez obawy, że podczas obierania zaczną się kruszyć.
Mają najwięcej wilgoci i najmniej skrobi ze wszystkich. Będą świetnie nie tylko do zup i sałatek, ale także do zapiekanek . Powstaną z nich smaczne łódeczki ziemniaczane. Te odmiany można także podgrzewać na patelni już po ugotowaniu – będą bardzo chrupiące. Lepiej nie używać ich do klusek , bo będą wymagały dużej ilości mąki, a przez to danie stanie się twarde.
Jakie ziemniaki dla dziecka
Kartofle to jeden z pierwszych produktów, jakie podajemy dzieciom podczas rozszerzania diety . Jeśli zastanawiasz się jakie ziemniaki dla niemowlaka będą najlepsze, nie skupiaj się na typie. Każdy z nich ma podobną ilość składników odżywczych. Ważniejszy będzie raczej sposób przygotowania i podania.
Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w skórkach . To one mają najwięcej żelaza ze wszystkich warzyw. Pozbawione łupinek, tracą je prawie całkowicie. Niemowlęta nie mogą jeść kartofli smażonych , zwłaszcza na głębokim tłuszczu. A przy rozszerzaniu diety metodą BLW , najlepiej sprawdzą się ziemniaki gotowane, pokrojone w łatwe do chwycenia słupki.
Zobacz także:
Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze
Ile możesz jeść jajek tygodniowo? Zależy, ile masz lat
Jest lepszy nawet niż skyr. Ten serek to nowy hit dietetyków