1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych pozyskanych w związku z przeprowadzeniem Konkursu „Pierwszy Obiad Maluszka”
Zrzucenie 30 kg to nie jest spacer przez łączkę. To ciężka praca i wymaga ogromu determinacji. Dominika Clark dokonała tego, mimo iż na co dzień wychowuje 11 dzieci, a do tego przez znaczną część swojej metamorfozy nie mogła uprawiać sportu. Jak?Mama pięcioraczków z Horyńca zagościła na kanapie Dzień Dobry TVN, gdzie zdradziła, jak udało jej się dokonać niemożliwego. Kobieta chce dzielić się swoją wiedzą, dlatego zdecydowała się napisać książkę, którą ma nadzieję zainspirować inne kobiety do walki o zdrowie.
Dobry pączek nie jest zły. Szczególnie w takim dniu jak dziś. Tłusty Czwartek zobowiązuje, więc przed cukierniami w całym kraju ustawiają się długachne kolejki. Co ciekawe, kupujących nie zrażają nawet ceny. A te bywają zaporowe, chociaż to tylko trochę mąki, tłuszczu i cukru.Co takiego jest w pączkach, że potrafimy wydać na nie krocie? Nie chodzi wcale tylko o obłędny smak, ale także o nietypowe dodatki. Pewna cukiernia ze Słupska ozdobiła swoje wyroby... złotem. Trzeba się spieszyć, by takie cudo kupić, ale też biec z pełnym portfelem.
Zgrabna sylwetka to marzenie każdej kobiety. Chcemy ładnie wyglądać i nie ma w tym nic złego! Od czasu do czasu pilnie przyglądamy się naszej garderobie i zastanawiamy się, czy dałoby się nosić nieco mniejszy rozmiar. Wiele z nas postanawia spróbować diety. Odchudzanie bywa jednak uciążliwe. Trzeba ograniczać spożywane kalorie, albo rezygnować z ulubionych potraw. Jest to trudne też z tego względu, że czasem trzeba przygotowywać inne posiłki dla siebie, a inne dla reszty rodziny. Dlatego próbujemy innych rozwiązań i sięgamy czasem po sposoby, które pozwalają schudnąć bez stosowania restrykcyjnych diet. Takie jak np. olej lniany. Ma on niezwykły wpływ na nasz organizm.
Łatwo przyswajalne białko, witaminy i cenne minerały. Ochrona wzroku, budulec dla kości i wsparcie dla układu immunologicznego. O korzyściach płynących ze spożywania jaj można opowiadać długo, choć nie zawsze tak było.Jeszcze nie tak dawno temu jajom przypisywano fatalny wpływ na poziom cholesterolu i zalecano ograniczanie ich w diecie. Dziś spokojnie możemy się nimi zajadać, w dodatku w dowolnej formie, bo sposobów na przyrządzenie jaj jest bez liku. Przede wszystkim warto sprawić, by rozsmakowały się w nich nasze dzieci!
Dwa składniki wystarczą, aby sporządzić koktajl, który regularnie pije Ewa Wachowicz. Ten napój pomoże w walce z nadwagą, wspierając pracę jelit. Poprawi także odporność i usprawni działanie układu krwionośnego.Ewa Wachowicz ma 53 lata, a zgrabnej sylwetki i pięknej cery mogą jej pozazdrościć nawet dwudziestolatki. Miss Polonia podzieliła się swoim sposobem na wsparcie odporności i oczyszczanie organizmu. Sekretem jest siemię lniane.
W codziennym pędzie nie zawsze mamy czas na przygotowanie wartościowego obiadu. Czasem, trzeba się szybko ratować w pracy, a bywa, że i dla dziecka trzeba “wykombinować” coś naprędce. Na każdym rogu stoi dziś Żabka. Dr Michał Wrzosek postanowił przyjrzeć się ich ofercie “gotowców”.Ceniony dietetyk zdaje sobie sprawę z tego, że nie zawsze mamy czas na gotowanie w domu, jaką więc alternatywę wybrać? Postanowił sprawdzić, czy w popularnej sieci sklepów warto sięgnąć do lodówki. Wnioski są zaskakujące.
Całe życie jem, co chcę i mam to szczęście, że mogę to robić bezkarnie. Dobra, to już czas przeszły. Mogłam. Przez większość dorosłego życia ważyłam około 62 kg. To było dla mnie ok. Jeszcze bardziej ok było, jak po kolejnych porodach waga padała do 55-57 kg. Wtedy czułam się najlepiej: fizycznie i psychicznie. Wszystko zaczęło się zmieniać, kiedy zaczęłam zbliżać się do czterdziestki. Nagle dosłownie - z dnia na dzień zaczęłam się sypać. Waga rosła jak szalona, zaczęłam mieć problemy z kręgosłupem... To nie są historie, na które jakoś można się przygotować. Nikt nie chce nagle odkryć, że się starzeje. W czasie luźnej rozmowy z koleżanką pomyślałam, że mogę mieć problem z tarczycą. Kiedy ją ostatnio badałam? Wstyd się przyznać, dawno.
Najbardziej widać to po skórze. Staje się przesuszona, szorstka i poszerzała. Ale brak tej witaminy odczuwa cały organizm. To może być osłabienie sprawności fizycznej, przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie, a nawet spadek libido. Ponieważ ma wpływ na tak wiele obszarów funkcjonowania ludzkiego ciała, czasem bardzo trudno jest jednoznacznie stwierdzić, że za problemy jest odpowiedzialna właśnie ona.A tak naprawdę wystarczy zdrowo się odżywiać, by nie mieć z nią żadnych problemów. Jej bogatym źródłem są: pełnoziarniste pieczywo, warzywa, taki jak marchew, szpinak, czy awokado, a także jaja i mleko. Wiesz, o którą witaminę chodzi?
Mama sławnych pięcioraczków postanowiła podzielić się relacją ze swojego odchudzania. Pokazuje też, jak zmienia się jej ciało. Zmiany są niesamowite! Niejedna z nas, która w postanowieniach noworocznych wpisała „utratę wagi”, może jej pozazdrościć. Dominika Clarke przyznaje, że po porodzie ważyła 112 kg. Spadek wagi nie przychodzi jej lekko, z każdym dniem cieszy się kolejnymi sukcesami i motywuje inne kobiety.
W środowy wieczór zasiadłam przed telewizorem, żeby zobaczyć pierwszy odcinek nowego show TVN "Razem odNowa". O ile efekty przemiany, zgodnie z oczekiwaniami, były bardzo pozytywne, to już to, co działo się przez 50 minut na ekranie, wywołało u mnie raczej mieszane uczucia.Oczywiście biorę pod uwagę, że telewizja rządzi się swoimi prawami i bohaterowie zupełnie nie mają wpływu na to, jak program zostanie zmontowany, jednak to bolało. Bolała sypiąca się relacja między Sandrą i Rafałem, bolało, jak mąż mówił o niej i do niej przy kamerach.
Polacy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez zapachu grzybów. Dodajemy je do barszczu, pierogów, kapusty, no i oczywiście zupa grzybowa. Suszone grzyby to rarytas, są drogie, aromatyczne i… robaczywe.Babcie mówiła, że grzyby powinno się suszyć na tyle szybko, żeby nie spleśniały i na tyle wolno, żeby robaki zdążyły uciec? Miała rację. Te ze sklepu suszyły się szybko, więc robaczki w środku zostały zmumifikowane. Wrzuć je do wody, a sama zobaczysz.
Niezależnie od tego, czy pierniczki kupujesz, czy pieczesz osobiście, na święta nie ma chyba domu, w którym dzieci nie przyozdabiałyby ciastek dla Mikołaja. Podpowiadamy, jak zrobić zdrową i przepyszną polewę do pierników dużych i małych.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. I niezależnie od tego, czy szukasz już prezentów, czy martwisz się, jak uda ci się to wszystko ugotować, zajrzyj do Biedronki. Od 27 listopada znajdziesz w promocyjnej gazetce Biedronki wiele okazji. W tym niezwykłą promkę na wielofunkcyjny robot kuchenny.
Rusza sezon na cytrusy. Sklepowe półki uginają się od pomarańczy, grejpfrutów i pomelo. Wśród nich królują oczywiście mandarynki - jedna z ulubionych cytrusów Polaków. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej soczyste owoce dla rodziny. I to za jednym przyłożeniem ręki.Bogactwo witaminy C w cytrusach sprawia, że powinny one regularnie gościć na naszym stole. Szczególnie w okresie przeziębieniowym. Podawanie dzieciom słodkich mandarynek to najprostsza droga do wzmocnienia ich odporności. Bo przyznajcie sami, czy znacie dziecko (i dorosłego), który nie lubi mandarynek?
Chcąc dobrze karmić dziecko, powinniśmy przede wszystkim dbać o wysoką jakość i różnorodność składników. Wtedy parówka, od czasu do czasu dziecku nie zaszkodzi. No, chyba że przygotujesz ją w ten sposób.Są takie dania, które w porannej gonitwie ułatwiają rodzicom zadanie. Naleśniki (jeśli wstaniesz wystarczająco wcześnie), płatki z mlekiem, jajecznica i parówki - to gwarancja, ze dziecko zje śniadanie bez marudzenia. Jednak prawda jest taka, że większość z nich ze zdrowym posiłkiem niewiele ma wspólnego.
Chcemy, by nasze dzieci były zdrowe i dobrze się rozwijały, więc od samego początku dbamy o ich dietę. Ale w pewnym momencie musimy zapisać je do żłobka, przedszkola, szkoły. To są takie momenty, w których tracimy kontrolę nie tylko nad tym, co nasze dziecko robi, ale także, co je i pije. Do kuriozalnej sytuacji doszło w jednym z przedszkoli. Mama stwierdziła, że nie życzy sobie, by jej dziecko dostawało do picia kompot. To, jak zareagowała dyrektorka, zaszokowało nie tylko ją.
Rogale świętomarcińskie od kilku lat przeżywają odrodzenie. Można je kupić w każdym wielkopowierzchniowym sklepie w kraju. Ale czy wiesz, skąd się wzięły i w czym tkwi sekret wypieku tych idealnych? Legenda o ich powstaniu sięga aż do Rzymu. Św. Marcin był rzymskim rycerzem, kiedy wyjeżdżał z wojskiem do Amiens, u bram miasta ujrzał żebraka. Była mroźna zima, a ten człowiek był lekko odziany i przemarznięty. Marcin mieczem odciął połowę swojego płaszcza i oddał biedakowi. Ofiarował mu także cały majątek. Potem nie raz ratował biedaków, głównie jedzeniem.
Rozbijasz jajko i oceniasz, czy będzie z niego smaczna jajecznica. Zerkasz, czy nie ma zarodka oraz czy ma odpowiednio "zdrowy" kolor. Pytanie tylko, który odcień żółtka jest lepszy - jaśninejszy, czy mocno pomarańczowy? Odpowiadamy.
Od momentu powstania system Nutri-Score budzi kontrowersje. Im dłużej funkcjonuje, tym więcej głosów oburzenia można usłyszeć od ekspertów ds. żywienia, towarzystw naukowych, organizacji zrzeszających producentów lokalnej żywności, a także pacjentów.Pomimo negatywnej opinii dużej części środowiska naukowego system bez przeszkód wprowadzany jest na polski rynek przez największe sieci handlowe oraz międzynarodowe koncerny spożywcze. W odpowiedzi na te działania powstała petycja, skierowana do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, z wnioskiem o sprawdzenie, czy system nie wprowadza konsumentów w błąd.
Jeśli kiedykolwiek wyrzucałaś sobie, że nie karmisz swojego dziecka wystarczająco zdrowo, teraz odetchniesz z ulgą. Danie, które my podajemy w naprawdę kryzysowej sytuacji, na Wyspach Owczych jest jednym z podstawowych posiłków. Całe szczęście, że na tym nie kończy się jadłospis tamtejszych dzieciaków!Na Wyspach Owczych dzieci jedzą – oczywiście – mnóstwo baraniny, ale również owoców. A co noszą ze sobą do szkoły w śniadaniówkach? To może cię bardzo zaskoczyć. Do pudełek rodzice wkładają im, między innymi, czipsy – ale to nie to, o czym myślisz.
Kamila jest mamą siedmioletniego Kuby. Gdziekolwiek się nie ruszą, czy to na wycieczkę, czy po prostu do galerii handlowej, ona ma zawsze w torebce adrenalinę. Nigdy nie zapomni tego pierwszego razu, kiedy jej syn zjadł jakieś orzechy.Zesztywniał mu język i wargi. Na brodzie pojawiły się czerwone plamy, które w ciągu kilku minut rozprzestrzeniły się na szyję, dekolt i ramiona. Dziecko zaczęło słabnąć, czuło się fatalnie. Nie wiadomo, co by się stało, gdyby natychmiast nie zostało przewiezione do szpitala...
Co kraj to obyczaj. Klasyka szkolnej stołówki w Polsce to kluski leniwe i kotlety schabowe, a w Wielkiej Brytanii – smażona ryba z frytkami. Cóż, można by się przyczepić do każdego z tych dań, ale prawda jest taka, że dzieciom trzeba podać coś, co zjedzą. Na temat brytyjskich szkolnych stołówek w sieci krąży sporo informacji, często niepochlebnych, ale czy to jest prawda i tylko sama prawda? O tym, jak wygląda szkolne jedzenie w Anglii, opowiada nam mieszkająca tam Polka, dziennikarka i podróżniczka. Przyznam, że sama chciałabym jeść tak różnorodnie.
Niemal każde dziecko przechodzi na pewnym etapie swojego rozwoju okres neofobii, czyli przywiązania tylko do określonych pokarmów i odrzucania innych. Neofobia jest naturalna i z czasem mija.Niektóre dzieci mają o wiele silniejszą awersję do jedzenia. Przeciąga się ona w czasie i bywa, że nawet nastolatek unika różnych produktów z powodu ich koloru, czy konsystencji. Jeśli to odbija się na jego zdrowiu, warto zrobić diagnozę AFRID.
Pasożyty u dzieci to poważny problem, który może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych. Na szczęście istnieją sposoby, aby się ich pozbyć. Pomóc może specjalna dieta.
Pamiętasz kluski ze skwarkami i ten barszcz, który już nigdy, nigdzie nie smakował tak samo? Nawet chleb skropiony wodą i posypany cukrem w twoich wspomnieniach jest tak pyszny, że ciężko mu znaleźć godne zastępstwo. Nie da się tego smaku odtworzyć, choćbyś z aptekarską dokładnością odtwarzała przepisy babci.Smaki z dzieciństwa zapisują się w naszej pamięci na całe życie, kształtują nasz gust, ale przede wszystkim pomagają przywołać beztroskie wspomnienia. Bo to co nacechowane emocjonalnie pamiętamy najlepiej. Im bardziej czułaś się u babci szczęśliwa, tym lepszy jest ten barszcz w twojej pamięci. Twoje dziecko właśnie zapisuje swoje karty pamięci.
Wiśnie - kwaśne, soczyste i posiadające szereg właściwości leczniczych. Jeśli jeszcze do tej pory nie włączyłaś ich do diety swojego dziecka, koniecznie musisz to nadrobić.Wiśnie pomogą w walce z niejadkiem, który wybrzydza przy obiedzie oraz maluszku, który co noc miewa problemy z wyciszeniem.
Dzieci w tym przedszkolu z okazji urodzin nie mogą zjeść prawdziwego tortu. Muszą dmuchać świeczki na drewnianym cieście. Pracownicy placówki troszczą się w ten sposób o zdrowe odżywienie przedszkolaków. Czy sprawy nie zaszły jednak za daleko?