Krew pępowinowa jest częścią komórek macierzystych, które posiadają zdolność do różnicowania się, dzięki czemu są w stanie przekształcić się w podstawowe tkanki organizmu, niezbędne do funkcjonowania człowieka. Poza tym, komórki macierzyste mają szansę samoodnawiania się, przez co stwarzają nieograniczoną liczbę podziałów. Rozdzielają się w trakcie rozwoju płodu. Z jednej strony powstaje komórka wyspecjalizowana, stanowiąca osobny organ, zaś z drugiej – komórka macierzysta, którą przechowuje organizm, gotowy do przekształcenia jej w dowolny organ. Po porodzie komórki znajdują się w szpiku kostnym i krwi obwodowej. Z tego względu można je pobierać również od osób dorosłych, jednakże większą skuteczność wykazują komórki macierzyste pobrane z krwi pępowinowej, gdyż wtedy posiadają największą zdolność do namnażania, dzięki czemu przyczyniają się do odbudowania układu krwiotwórczego i odpornościowego. Co więcej, nie atakują komórek biorcy, przez co mogą być przeszczepiane nawet przy braku idealnej zgodności, ponieważ nie dojdzie do odrzucenia przeszczepu, a co za tym idzie praktycznie nie istnieją szanse wystąpienia jakichkolwiek powikłań, co byłoby możliwe w przypadku szpiku kostnego czy krwi obwodowej. Poza tym, są najczystszą i najzdrowszą formą komórek, gdyż nie przenoszą żadnych chorób i nie są podatne na oddziaływanie środowiska.
Według Światowej Organizacji Zdrowia najzdrowszym mlekiem dla noworodka jest to, pochodzące z piersi jego mamy. W przeciągu pierwszych sześciu miesięcy, minimalnie czterech, mleko mamy stanowi podstawowy element diety brzdąca, który warunkuje prawidłowy rozwój jego organizmu. Wspiera jego układ odpornościowy oraz pokarmowy, chroni przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, zabezpiecza organizm przed możliwością wystąpienia chorób przewlekłych, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu oraz zmysłów, zapobiega wadom zgryzu, a także wytwarza bliską więź emocjonalną z mamą. Karmienie piersią niesie również szereg udogodnień dla mam, jak: szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży, mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, pobudzenie instynktu macierzyńskiego, wydzielanie hormonów redukujących stres i lęk, a także oszczędność czasu i pieniędzy, ponieważ mleko mamy jest dostępne w każdym momencie i nie wymaga specjalnego przygotowania, a co za tym idzie jest tańsze aniżeli mleko modyfikowane. Eksperci zalecają karmienie piersią do drugiego roku życia malucha, aczkolwiek nie każda mama może przez taki okres karmić dziecko wyłącznie piersią. Powodów takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Wówczas kobieta musi radzić sobie w inny sposób. Właśnie wtedy zadaje sobie pytanie, jakie mleko powinna wybrać dla swojego malucha, aby było dla niego w pełni bezpieczne i dostarczało mu odpowiednich składników odżywczych.
Progeria, nazywana inaczej przedwczesną starością jest rzadką chorobą genetyczną, ujawniającą się najczęściej u dzieci powyżej drugiego roku życia. Charakteryzuje się przedwczesnym starzeniem się organizmu, w zakresie od ośmiu do dziesięciu lat w ciągu roku, w związku z czym osoba, mająca w rzeczywistości dwa lata pod wpływem choroby będzie ich miała od szesnastu do dwudziestu. Człowiek w wieku pięciu lat w wyniku choroby będzie miał od 40 do 50, z kolei w wieku 10 lat – od 80 do 100. Ludzie, cierpiący na progerię najczęściej dożywają 13. roku życia (104-130 lat w normalnym rozwoju), aczkolwiek najdłużej żyjąca osoba zmarła w wieku 26 lat.