Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Co oznacza tęczowy nalot na wędlinie? Dowiedz się, czy można ją bezpiecznie zjeść
Aneta Zabłocka
Aneta Zabłocka 03.05.2024 19:19

Co oznacza tęczowy nalot na wędlinie? Dowiedz się, czy można ją bezpiecznie zjeść

wędlina
Fot. YouTube/Food Unwrapped

Tęczowy nalot na wędlinie możemy zaobserwować i w mięsie na wagę, i w paczkowanych skrawkach. Co jednak oznacza? I czy wędlinę z takim odblaskiem można bezpiecznie spożywać. Odpowiadamy.

Wędliny zawierają nie tylko mięso (oby było go jak najwięcej), ale również sól, przyprawy, azotan sodu oraz inne konserwanty. Czy wszystkie z nich są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdzamy, czy to one tworzą tęczowy nalot na plastrach szynki. 

Tęczowy nalot na wędlinie

Będąc w sklepie i chcąc kupić wędlinę, powinniśmy dokładnie się jej przyjrzeć. Czasem naszym oczom wydaje się, że na plastrach szynki odbija się tęczowy nalot. Wędlina zaczyna mienić się kolorami.

Zaczynamy zastanawiać się, czy taka wędlina jest bezpieczna dla naszego zdrowia. Ostatecznie, tak wiele słyszeliśmy już o tym, czym faszerowane są wędliny i kiełbasy, że warto zawsze sprawdzić każdy nietypowy ich element. Tęczowy nalot z pewnością do nich należy. Ale skąd się bierze?

wędlina


 

Taka wędlina jest bezpieczna

Tęczowe odbicie światła na wędlinie może wydawać się niepokojące i zniechęcić nas do zakupów. Nie powinien, ponieważ występowanie tęczy na plastrach mięsa jest zjawiskiem naturalnym. A raczej częściowo naturalnym.

Kolorowe błyski światła na wędlinie tworzy padające na włókna mięsa światło. Ponieważ w czasie krojenia włókna mięśniowe zmieniają swoje położenie, światło, które do tej pory mogłoby padać bezpośrednio, rozprasza się. To właśnie ono zaginając się, sprawia, że wędlina mieni się wszystkimi kolorami tęczy. 

Jak wybrać dobrą wedlinę?

Aby wybrać dobrą wędlinę w sklepie, warto kierować się poniższymi zasadami:

  • czytać etykiety i sprawdzić skład wędliny, 
  • odrzucać wędliny zawierające inne dodatki niż sól i przyprawy,
  • wybierać wędliny z krótkim okresem ważności od pakowania do spożycia, 
  • wybierać wędliny o naturalnym kolorze, 
  • unikać wędlin, z których wycieka nadmiar płynu, 
  • wybierać wędliny z certyfikatami. 

Zobacz też:

Parówki dla dzieci. Takie wybieram na zdrowe i smaczne śniadanie dla rodziny

Pokazała, co jej córka dostała do jedzenia w szpitalu. To chyba jakiś żart

Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad